MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Recreatiegebieden in het Midden-Delfland gebied

In het Midden-Delfland gebied ligt een aantal recreatiegebieden met diverse mogelijkheden voor een plezierige vrijetijdsbesteding. Deze gebieden liggen vooral aan de rand van bebouwing en zijn makkelijk bereikbaar over wandel- en fietspaden. Daarnaast zijn er parkeerplaatsen voor auto's aanwezig, waar vandaan men direct het gebied in kan trekken. 

Door het hele gebied ligt een uitgebreid netwerk van wandel- en fietspaden. Relatief nieuw zijn de TOPs, toeristische Overstap Punten, waarvan er zes zijn in het Midden-Delfland gebied. Ook de waterrecreant komt aan zijn trekken in Midden-Delfland: zwemmen, zeilen en kanoën behoren tot de mogelijkheden. Het Midden-Delflandgebied (en directe omgeving) heeft verschillende jachthavens; diverse bedrijven en organisaties bieden rondvaarten aan. 

Veelpont De Kwakel

De recreatiegebieden

 • Abtswoudse Bos: Het Abtswoudse bos is ideaal voor een wandeling of een fietstochtje.
 • Ackerdijkse Bos: Recreatiegebied Ackerdijkse Bos is een jong en aantrekkelijk gebied.
 • Boonerlucht: Recent aangelegd gebied met centraal een grote waterplas. De wandel- en fietspaden bieden veel mogelijkheden.
 • Broekpolder: Bosrijk gebied met een uitgebreid fiets- en wandelpadenstelsel. Natuurbeleving, wandelen en fietsen zijn de belangrijkste recreatievormen.
 • Foppenplas: Op de Foppenplas kunnen watersporters hun hart ophalen.
 • Holierhoek, Woudhoek en de Oost-Abtspolder: De Holierhoek, de Woudhoek en de Oost-Abtspolder vormen samen een groene strook ten noorden van Vlaardingen-Holy en Schiedam.
 • Kerkpolder: Bosrijk landschap met daarin de eeuwenoude Tanthofkade. Ook veel voorzieningen op sportgebied. 
 • Kraaiennest: Het Kraaiennest ligt tussen de kassen van De Lier met wandelpaden en waterplassen.
 • Krabbeplas/Zuidbuurt: 's Zomers is de Krabbeplas een paradijs voor zwemmers, surfers en zonaanbidders.
 • Maaslandse Bos: Bosrijk jong gebied gelegen naast de Noordvliet (Maassluise Trekvaart). Ideaal voor een wandeling in combinatie met het polderlandschap van Midden-Delfland.
 • Oeverbos/Rietputten/Volksbos: Oeverbos: parkachtige inrichting met veel speelweiden langs de Nieuwe Waterweg. Volksbos: gevarieerd gebied met veel broedvogels en vlinders. Rietputten: natuurgebied met groot aantal moerasplanten en vogels.
 • Poldervaart/Oost Abtspolder: Poldervaart: recreatiegebied langs de Poldervaart. Oost Abtspolder: gebied wordt ingericht en zal in elk geval voor wandelaars en fietsers toegankelijk zijn.
 • Woudse Bos: Kleinschalig parkachtig gebied met mooie wandel- en fietspaden.
 • Zwethzone: Een langgerekt recreatiegebied langs de Zweth lopend van de Vliet in Rijswijk tot aan de Wollebrand bij Naaldwijk.

Krabbeplas

Klik op de link voor meer informatie op de website: www.zuid-holland.nl/onderwerpen/landschap/. De recreatiegebieden worden beheerd door Staatsbosbeheer.

Het Midden-Delfland gebied is een veenweidegebied met een uit de Middeleeuwen daterende verkavelingstructuur. Door inklinking van het veen liggen de polders relatief laag in het landschap. Zij worden omringd door een netwerk van bevaarbare boezemwateren, die zorgen voor de afvoer van overtollig hemelwater. Het gebied wordt omringd door de stedelijke bebouwing van Rijnmond en Haaglanden. In het gebied ligt een aantal karakteristieke dorpen en buurtschappen zoals Maasland, Schipluiden, 't Woudt,  Negenhuizen, De Kapel en Zweth. 

De Reconstructiewet Midden-Delfland garandeerde tientallen jaren dat het Midden-Delfland gebied voor een groot deel authentiek en open bleef en zorgde bij de uitvoering voor de aanleg van de bovengenoemde recreatiegebieden.

Bron: kaartjes en basistekst: vroegere website heerlijkbuiten.nl 

02 juni 2020