MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Met GPS op pad: wandelen en fietsen in Midden-Delfland

26 februari 2023. Bijna iedereen bezit een mobiele telefoon met een GPS ontvanger aan boord. Voor wandelaars en fietsers zijn er bovendien speciale GPS apparaten te koop, zoals de Garmin Etrex, de Qstarz SR-Q2100 en de Magellan Explorist 500 LE (zie evaluatierapport van Toeractief). Met zo'n GPS apparaat en GPS wandel- en fietsroutes van internet kun je mooie tochten maken. Geen gedoe meer met papieren plattegronden of computerafdrukken. Een groot aantal websites is tevens beschikbaar met uitleg van en tips voor het wandelen en fietsen met GPS. Een in populariteit toenemende sport is 'geocaching', dat is schat zoeken met je GPS. 
Ook in het Midden-Delfland gebied kun je met je GPS goed aan de slag! Lees verder.

Recreatie Zuid-Holland

Wat is GPS

GPS is de afkorting van Global Positioning System. Door middel van het uitgezonden signaal van 24 rond de aarde draaiende satellieten kan een GPS apparaat op elk moment zijn positie op de aardbol op ca. 10 meter nauwkeurig bepalen (hiervoor zijn minimaal vier 'zichtbare' satellieten nodig). Zo kunnen navigatieapparaten, zoals de 'TomToms', helpen om je van A naar B te leiden. De speciale wandel en fiets GPS apparaten houden bovendien precies bij hoe je tocht verloopt (de track). Met behulp van zelf in te voeren speciale punten (de zogenaamde waypoints) is het heel gemakkelijk een mooie route samen te stellen. Hou je van zwerven, voer dan het punt van vertrek in als waypoint, dan kun je altijd weer thuis komen! 

GPS op internet

Op veel websites is uitgebreide informatie beschikbaar over GPS, en zijn wandel- en fietstochten te vinden die ook als GPS bestand beschikbaar zijn. Door een gpx-bestand (voor Garmin apparaten ook gdb-bestand) binnen te halen (te downloaden) en te laden in je GPS apparaat kun je de tocht gaan maken. Nuttige websites met routes zijn:

Beleef Midden-Delfland - wandel- en fietstochten

Op de website Midden-Delfland moet je beleven kun je alvast een leuke tocht uitkiezen en virtueel beleven, zonder zelfs maar een stap te verzetten. Vind je de route leuk? Exporteer hem als gpx-bestand naar je smartphone of GPS en ga op pad! Veel plezier toegewenst.

GPS routes in Midden-Delfland

De Midden-Delfland Vereniging heeft 15 middellange wandelroutes door het Midden-Delfland gebied ontworpen, beschreven en gepubliceerd op internet. Deze routes zijn ook voor je GPS apparaat beschikbaar op de website beleef.middendelfland.net.

Fietsknooppunten in je GPS

Heel Nederland heeft nu fietsknooppunten! Ook in het Midden-Delfland gebied kun je zelf een route maken met fietsknooppunten. Dat kan op internet bij Falk en nu ook met je GPS. Met de ANWB fietsknooppuntenplanner kun je zelf een route uitzetten.

Geocaching

Steeds meer mensen raken verslaafd aan deze vorm van wandelen of fietsen met GPS. Bij geocaching heeft iemand een 'schat' (of cache) begraven en de GPS coordinaten op internet geplaatst. De schat is doorgaans een kistje met een logboek; soms ook met ruilspulletjes. Als je de schat gevonden hebt noteer je dat in het logboek en plaats je de schat weer terug voor de volgende schatgraver. Ook in het Midden-Delfland gebied liggen meerdere caches begraven. 

Goede websites om te beginnen zijn www.geocaching.nl en www.globalcaching.nl

Caches in de omgeving van Midden-Delfland
Caches in de omgeving

Opmerkingen:

  • De wandel GPS routes (.gpx bestanden) van website Midden-Delfland moet je beleven kunnen geopend worden met het gratis PC programma EasyGPS
  • De gratis app Galileo kan goed gebruikt worden om de gekozen GPS route tijdens het wandelen of fietsen op de kaart te volgen.
  • Om GPS routes te bekijken is de website GPSVisualizer ook erg handig. Ook kan de website gpx files converteren naar andere formaten voor b.v. Google Maps.
27 februari 2023