MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Wandelen in Midden-Delfland

Midden-Delfland, het kleine Groene Hart van Zuid-Holland, leent zich bij uitstek voor een stevige wandeling. Polderlandschappen, waterwegen en de cultuurhistorie van de dorpen en steden wisselen elkaar af. Denk aan de steden Delft, Schiedam, Vlaardingen en Maassluis en de dorpen Schipluiden, Den Hoorn, Maasland, 't Woudt en De Zweth. En daarnaast de waterwegen als de Vlaardingsevaart, de Zweth, de Gaag, de Vlieten, de Schie, de Berkelsche Zweth en een groot aantal poldersloten in een eeuwenoud patroon. Het Midden-Delfland gebied kent ook groeiend aantal onverharde paden langs waterwegen en door weilanden. Wandelen met GPS kan ook: kijk bij Met GPS op pad. Met het wandelroutenetwerk Hof van Delfland zijn mooie routes gemaakt door de Midden-Delfland Vereniging.


Graskade langs de Duifpolder en de Vlaardingervaart, onderdeel van LAW 6-1.

Meldpunt routes

Wanneer er een probleem is met een wandel- of fietsroute, bijvoorbeeld een blokkade of een bordje verdwenen/beschadigd, graag dit melden op de website meldpuntroutes.nl. Dit is een landelijk meldpunt voor wandel- en fietsroutes. Zo houden we de routes voor iedereen bruikbaar.

Wandelroutenetwerk Hof van Delfland

In september 2015 werd tijdens een wandelweekend het Wandelroutenetwerk Hof van Delfland feestelijk in gebruik genomen. Met behulp van 440 routepalen en 110 informatiepanelen kunnen prachtige wandelroutes worden uitgezet in een groot gebied: van strand to voorbij Rotterdam en van Nieuwe Waterweg tot Zoetermeer. Het gebied beslaat veertien gemeenten. Thuis een route voorbereiden kan met de Knooppuntenplanner. Meer informatie op de speciale pagina van het Wandelroutenetwerk Hof van Delfland.

Wandelroutenetwerk Hof van Delfland

Wandelen, fietsen en varen langs de Delflandse Trekvaarten

Beleef de historie van de Delflandse Trekvaarten, te voet, op de fiets of varend met één overzichtelijke routekaart. Deze gratis kaart uit 2021 met informatie over interessante punten langs de route is gratis te verkrijgen op veel locaties in Midden-Delfland, bij recreatieondernemers, musea en rondvaartboten. De wandelroutes, 5, 10 en 15 km, volgen het wandelknooppuntensysteem. De folder is ook digitaal te downloaden. Een promotiefilmpje geeft een impressie.

Beleef de Delflandse Trekvaarten

TOPs: Toeristische Overstap Punten

De toegang tot het Midden-Delfland gebied is eenvoudig gemaakt met de op strategische plaatsen gelegen parkeerplaatsen en de richtingsborden naar deze plaatsen. Daarnaast heeft Midden-Delfland aantal TOPs: Toeristische Overstap Punten. In de nabijheid van een horecagelegenheid zijn parkeerplaatsen om van hier wandelend of op de fiets het gebied in te gaan. Op het informatiepaneel zijn wandel- en fietsroutes aangegeven. De website voorziet ook in PDF bestanden met deze routes.

TOPs in Midden-Delfland

Historische wandeling door Schipluiden

De Historische Vereniging Oud-Schipluiden en de Midden-Delfland Vereniging hebben een historische wandeling door Schipluiden samengesteld waarbij alle belangrijke gebouwen, objecten en wetenswaardigheden aan bod komen. Begin- en eindpunt is Museum Het Tramstation in Schipluiden. De kaart en folder wijzen de weg.

Historische wandeling door Schipluiden

DNA verhalenwandeling door Den Hoorn

In 2021 heeft DNA Den Hoorn, in het kader van Ode aan Midden-Delfland, een verhalenwandeling en audiotour ontworpen (ca. 7 kilometer) tijdens welke de geschiedenis van Den Hoorn in al zijn facetten wordt verteld. De bordjes met de QR-code leiden je langs de wandeling, of klik hier.

Zwethzone wandelroute

In 2014 is het gezamenlijke Zwethzone project van de gemeenten rondom het water de Zweth en Haaglanden opgeleverd. Hierbij zijn ook een wandelroute en fietsroute ontworpen door dit nog prille gebied. Enkele nieuwe bruggen maken dat vanuit omliggende woonwijken ook Midden-Delfland gemakkelijker te bereiken is.

Zwethzone routes

Beleef Midden-Delfland - wandeltochten

Op de website Midden-Delfland moet je beleven kun je alvast een leuke wandeltocht uitkiezen en virtueel beleven zonder zelfs maar een stap te verzetten. Vind je de route leuk? Exporteer hem als gpx-bestand naar je smartphone en ga op pad! Veel wandelplezier toegewenst.

Midden-delfland moet je beleven!

Boerenlandpaden

Het Recreatieschap Midden-Delfland heeft in 2014 een vijftal wandelingen met boerenlandpaden ontwikkeld met een lengte tussen de 5 en 10 km, waarbij een deel over boerenland loopt. De boerenlandpaden liggen verspreid in het Midden-Delfland gebied, in vijf verschillende polders. Bij de start van elke wandeling is een folder verkrijgbaar van deze wandeling; de folders zijn ook digitaal beschikbaar bij Staatsbosbeheer of via de download links hieronder (klik op de titel).

De vijf wandelingen zijn:

 1. Aalkeetbuitenpolderpad: lengte 8,3 km, waarvan 2 km boerenpad over land van boerin Ineke (gesloten 15 maart t/m 15 juni i.v.m. broedseizoen).
 2. Foppenpolderpad: lengte: 5 km, waarvan 3 km boerenpad over land van boer Paul.
 3. Duifpolderpad: lengte 9 km, waarvan 500 m boerenpad over land van boer Simon (gesloten 15 maart t/m 15 juni i.v.m. broedseizoen).
 4. Ackerdijksepolderpad: lengte 6 km, waarvan 3,2 km boerenpad over land van boeren Cees, Hans en Arie (gesloten 15 maart t/m 15 juni i.v.m. broedseizoen).
 5. Holiërhoeksepolderpad: lengte 8 km, waarvan 900 m boerenpad over land van boer Aad (gesloten 15 maart t/m 15 juni i.v.m. broedseizoen).

Wandelen met de Midden-Delfland Vereniging

Regelmatig organiseert de Midden-Delfland Vereniging (thema)wandelingen door het gebied met een gids. Houd de website en Facebook van de vereniging in de gaten: www.middendelflandvereniging.nl

15 Middellange wandelingen van de Midden-Delfland Vereniging

De Midden-Delfland Vereniging heeft 15 middellange wandelingen ontworpen in 2023 en deze digitaal beschikbaar gemaakt. De folder met een overzicht van de wandelingen is na 11 april a.s. gratis verkrijgbaar. Alle wandelingen kunnen worden gedownload (PDF) vanaf de wandelpagina op de website van de vereniging: Wandelen - Midden-Delfland Vereniging (middendelflandvereniging.nl).

De wandelingen zijn ook op internet te bekijken en als GPX bestand beschikbaar zijn op: Midden-Delfland moet je beleven en kies Soort = Wandelroute. Met de knop Route kan een route worden gekozen: MLxx (xx is het volgnummer).

15 Middellange wandelingen folder

50 Ommetjes in Midden-Delfland

Ommetjes zijn korte wandelingen van zo’n 5 kilometer en geschikt voor zo maar even tussendoor. De 50 ommetjes zijn aangegeven in de speciale folder (papier en PDF-bestand) en uitgegeven in 2022. Van elk ommetje is een beschrijving met kaartje beschikbaar. Deze kunnen van de wandelpagina van de Midden-Delfland Vereniging worden worden opgehaald (PDF-bestand). Klik hier voor het overzicht van de 50 ommetjes.

De ommetjes zijn ook op internet te bekijken en als GPX-bestand te downloaden om te gebruiken in een GPS-apparaat: zie: Midden-Delfland moet je beleven. Kies hierbij op Soort = OmmetjeV2 en vervolgens op de knop Route om een ommetje te kiezen. Onder Soort = OmmetjeV1 zijn nog enkele oudere ommetjes beschikbaar.

50 ommetjes

15 dagtochten door Midden-Delfland

De Midden-Delfland Vereniging maakte in 2017 vijftien wandeldagtochten door Midden-Delfland. De folder is te verkrijgen bij deze vereniging. Op de website zijn de individuele wandeltochten te downloaden. Er is keuze uit vijf lijnwandelingen (b.v. van station naar station), vijf rondwandelingen en drie tweedaagse wandelingen.

15 dagtochten

Vockestaert: Vliegende Wandelpaden in Midden-Delfland

Midden-Delflandse boeren stellen regelmatig hun weiland ter beschikking voor de Vliegende Wandelpaden. Mensen krijgen daarmee de mogelijkheid dichtbij huis te genieten van rust en ruimte in een monumentaal oer-Hollands landschap. In 2014 werd het eerste Vliegende Wandelpad officieel geopend. De Vliegende Wandelpaden in Midden-Delfland zijn ontstaan uit een samenwerking tussen stichting Groenfonds Midden-Delfland, Agrarische Natuurvereniging Vockestaert (die de boeren bereid vond hun weiland beschikbaar te stellen) en gemeente Midden-Delfland.

In augustus 2017 kwamen er drie Vliegende Wandelroutes beschikbaar met lengtes van 5, 12 en 15 kilometer. Zie hier voor meer informatie en de routes.

Wandelen langs Delflands water

Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft zeven wandelingen beschreven in het door deze organisatie beheerde gebied (klik op het plaatje, PDF):

 • Route 1. De blanke top der duinen… Delflandse hoofden;
 • Route 2. Glazen stad, achter de duinen, Westland;
 • Route 3. Zicht op Vlietlanden, Midden-Delfland;
 • Route 4. Elzen, wilgen en een krekengebiedje, Bieslandse Bos;
 • Route 5. Parel nabij de stad, Schieland;
 • Route 6. Historische beek, van monding tot bron, Haagse Beek;
 • Route 7. Landgoed, stad en waterwerk, Haagland.

Wandelen langs Delflands water - versie 2008

Meer wandelen in Midden-Delfland

Literaire audiotours en wandelingen Delft

Meer wandelroutes

Grasdijk langs de zuidzijde van de Zweth langs de Woudsepolder
Grasdijk langs de zuidzijde van de Zweth langs de Woudsepolder.

04 april 2023