MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Ackerdijksepad wandeling

Eind 2007 is de Ackerdijksepad wandeling (ca. 3 kilometer) in gebruik genomen. Het is het eerste deel van ca. 60 kilometer wandelpaden door boerenland die de agrarische vereniging Vockestaert zich ten doel stelt.  Het Ackerdijksepad leidt vanaf de Kandelaarbrug (nabij de parkeerplaats aan de Rotterdamseweg bij De Zweth) over de weilanden van drie agrariërs in dit deel van de Ackerdijkse polder, dat ligt tussen het kanaal de Schie en de snelweg A13. Aan het begin van de wandeling (onderaan de oprit van het fietspad naar de Kandelaarbrug) staat een bord met de wandeling. Onderweg is de route aangegeven met bordjes met groene pijlen. Lengte van de wandeling ca. 3 kilometer en 2 kilometer langs de Rotterdamseweg terug naar het startpunt.

Dit deel van de Ackerdijkse polder, tussen Zweth en Delft, en ingeklemd tussen het kanaal van Delft naar Rotterdam en Schiedam, de Schie, en de snelweg A13, is vrijwel onbebouwd. Alleen langs de Rotterdamseweg, langs de Schie, staan hier en daar woningen en bedrijfsruimten. Aan de Delftse kant ligt aan een lange laan de Hoeve Ackerdijk van de familie v.d. Berg. De wandeling begint zigzaggend door percelen met 'nieuwe natuur'. De natuur op deze voormalige weilanden kan hier nu zijn eigen gang gaan. Er is ook een aantal plassen en moerassen aangelegd. 

Ackerdijksepad

Het tweede deel van de wandeling, beginnend bij de snelweg A13, leidt door het agrarisch veenweide landschap. Opvallend is hier de eeuwenoude verkaveling in lange stroken weiland en sloten (richting de Schie) en loodrecht daarop in de lengte evenwijdig aan de snelweg aan de andere kant van het wandelpad. Het laatste deel van de wandeling loopt door het recreatiegebied het Ackerdijksebos, over het fietspad en het wandelpad langs het Art Center Delft naar de Rotterdamseweg. Vanaf wordt langs de Rotterdamsweg teruggelopen naar het startpunt bij de Kandelaarbrug.

AckerdijksepadAckerdijksepad kaart

Ofschoon de route met pijlen is aangegeven kan het voorkomen dat er onduidelijkheid ontstaat over het pad (vooral door de ruigten). Meenemen van het kaartje is dan geen overbodige luxe. Klik op de kaart rechts voor een afdrukbaar PDF bestand.

Informatie:

Lengte: ca. 5 kilometer.

Gesloten: 15 maart t/m 14 juli i.v.m. broedseizoen.

Toegankelijkheid: niet voor rolstoelen en kinderwagens.

Honden: niet toegestaan.

Ackerdijksepad kaart - klik voor een PDF bestand

Ackerdijksepad - op de achtergrond de snelweg
De vooral lege Ackerdijksepolder tussen Schie en snelweg

18 jun 2020