MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

De Zwethzone; nieuwe plannen bedreigen dit nieuwe recreatiegebied

De Zwethzone is een relatief nieuw recreatiegebied langs het water de Zweth. In 2014 werd de aanleg en inrichting afgerond en hiermee is een voormalig rommelig buitengebied aantrekkelijk gemaakt voor recreatie. Nieuwe wandel- en fietspaden en bruggen (de laatste in 2018) maken het gebied toegankelijk. Verschillende recreatieondernemers trekken het publiek naar dit interessante gebied. De 'nieuwe natuur' is inmiddels (2018) al behoorlijk tot ontwikkeling gekomen. Echter, een bedreiging voor het jonge recreatiegebied komt van de Provincie Zuid-Holland en hun plannen voor de aanpassing van de kruising Wippolderlaan en Veilingroute (N211-N222; zie verder onderaan de pagina).

Zwethzone verbindingen

De Zweth, deels een natuurlijk riviertje en deels gegraven, is onderdeel van de boezem van Delfland die dient om overtollig water af te voeren naar het boezemgemaal Westland aan de Nieuwe Waterweg. De Zwethzone (78 hectare) begint al aan de Vliet in Rijswijk (de Zweth is hier niet meer aanwezig) en loopt door tot aan de Wollebrand bij Naaldwijk. Waar de Noordhoornsewatering in Den Hoorn een bocht naar links maakt begint de Zweth. De Kromme Zweth nabij de Wollebrand en de Zeven Gaten bewijst dat het hier om een stukje natuurlijk water gaat.

Geschiedenis van de Zwethzone

Ter gelegenheid van het gereedkomen van recreatiegebied de Zwethzone werd de geschiedenis van dit langgerekte gebied rond het water de Zweth opgeschreven in het 24 pagina's tellende boekje. Het illustreert met oude kaarten de ontwikkeling van dit water en de omliggende polders en droogmakerijen. Ook bestaande en reeds verdwenen cultuurhistorische objecten worden beschreven. De Zweth is al eeuwenlang belangrijk geweest voor de afvoer van overtollig water en voor de scheepvaart, en tegenwoordig ook de waterrecreatie. Klik hier voor het boekje.

Geschiedenis van de Zwethzone

Zwethzone01
De nog prille natuur in de Zwethzone (2015). Op de achtergrond woningen aan de Zwethkade Zuid.

Cultuurhistorie in de Zwethzone

De Zwethzone bevat een klein aantal oudere gebouwen die stammen uit de tijd dat de bebouwing van de omliggende dorpen slechts aan de horizon zichtbaar was. In Rijswijk staat er nu de Schaapweimolen (verplaatst van een plek waar nu de snelweg A4 loopt). Even voorbij Café de Bonte Haas ligt een mooie boerderij wat verder van het pad af. Weer even verder staat een aantal kleine woningen (tegenover restaurant de Scheepswerf aan de andere kant van de Zweth). Verder richting De Lier staat een monumentaal gebouw uit 1883 dat het gemaal van de Oude- en Nieuwe Broekpolder herbergt.

De Schaapweimolen
De nog volledig functionele Schaapweimolen werd naar deze locatie overgebracht bij de aanleg van de snelweg A4.

Gemaal Oude- en Nieuwe Broekpolder
Het gemaal van de Oude- en Nieuwe Broekpolder is helemaal aangepast een de huidige eisen.

Recreatie langs de Zweth

Langs de Zweth zijn verschillende recreatieondernemers actief. Al jarenlang is café De Bonte Haas een begrip in de wijde omtrek. Boerderij Dichtbij is een groepsaccommodatie met ernaast sportieve faciliteiten van 2sur5. Kamperen kan bij Minicamping Zwethzone. Bijna tegenover de nieuwe fietsbrug en het fietspad naar Midden-Delfland ligt Paviljoen De Zweth met diverse vormen van sportieve recreatie en horeca.

Wandelen en Fietsen in de Zwethzone

Met de titel Ontdek de Zwethzone zijn in 2014 twee routes uitgezet door het nog jonge recreatie- en natuurgebied rondom van de Zwethzone. Klik op een plaatje om de route te downloaden.

De Bonte Haas
Café De Bonte Haas met de Zus van de Haas.

Boerderij Dichtbij
Boerderij Dichtbij, groepsaccommodatie.

Paviljoen De Zweth
Paviljoen De Zweth; diverse sporten in de tuin.

Paviljoen De Zweth
Bovendien diverse watersporten.

Zwethzone
De Zweth begint tegenwoordig bij het Bonte Huis, op de hoek met de Noordhoornsewatering.

Zwethzone
Op de plaats van de afvalwaterzuivering (AWZI) werd bewoning uit de Steentijd aangetroffen. Nu staat hier een reconstructie van een huisje.

Zwethzone
Op een klein hoekje bij Den Dulder is een picnicplaats aangelegd met enkele zwarte stenen.

Zwethzone
Achter de geluidswal kruipt het verkeer op de N211 (vaak files).

Zwethzone
De grote plas, hier kort na de aanleg, wordt bedreigt door plannen voor van de Provincie Zuid-Holland voor de herinrichting van de kruising N211 en N222.

Zwethzone
Er wordt nog op kleine schaal geboerd, vleeskoeien.

Zwethzone
Naast de Veilingroute loopt ook het fietspad over de Lange Watering.

Zwethzone
Op de brug is er een prachtig uitzicht naar Midden-Delfland en het kerkdorpje 't Woudt; het fietspad gaat verder langs de Zweth.

Zwethzone
Overzicht van de Zwethzone, het fietspad en de Veilingroute N211.

Zwethzone
De Kromme Zweth, een natuurlijk deel, met rechts de natte Wollebrand waterberging.

Een dreigend gevaar...

Het drukke kruispunt van de Wippolderlaan (N211) met de Veilingroute (N222) wordt opnieuw ingericht met ongelijkvloerse kruisingen. Bij het plan van de Provincie Zuid-Holland zou een flink stuk van het nog jonge recreatiegebied alweer moeten verdwijnen. De Burgerparticipatie De Zwethzone kwam met een alternatief plan waarbij het recreatiegebied onaangetast zou blijven. Visualisaties van beide plannen zijn gemaakt door de Provincie Zuid-Holland en geven een indruk van de mogelijke inpassingen. Het is nu aan de bestuurders om een keuze te maken. Wordt vervolgd.

Meer informatie

18 juni 2020